Boek

De Lege Stad

De Lege  Stad

Van Simone van der Vlugt las ik al eerder een aantal van haar thrillers. Ook begon ik ooit aan haar historische roman Jacoba, dochter van Holland om vervolgens halverwege te stoppen. Ik kwam er gewoonweg niet doorheen. Met haar historische roman De Lege Stad besloot ik nog eens een poging te wagen. Hier kwam ik dan weer wel doorheen. Misschien dat het onderwerp me meer aansprak, maar De Lege Stad blijkt een mooi boek.

De boek speelt zich af in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. De pasgetrouwde Katja probeert  haar leven zo goed mogelijk vorm te geven. Totdat Rotterdam op 14 mei 1940 wordt getroffen door een zwaar bombardement. Een deel Katja’s familie komt om. Katja neemt samen met haar man de zorg op zich van de overgebleven broertjes en zusjes. Hoe verder de oorlog vordert, hoe moeilijker het wordt om het hoofd boven water te houden.

Het boek beslaat de volledige vijf jaar van de tweede wereldoorlog. Het vormt daarmee een mooi overzicht van de gebeurtenissen ten tijde van de oorlog. In het verhaal komen alle mogelijke verhaallijnen aan bod. Kies je voor de kant van de NSB of kies je voor het verzet. De personages vormen daardoor wel een duidelijk verwachtingspatroon. Maar dat doet niets af aan het verhaal.

Het feit dat het boek de volledige oorlog beslaat, zorgt er wel voor dat het verhaal wel een hoge snelheid heeft. Dit is niet erg voor de leesbaarheid van het boek. Het wordt nergens langdradig. Maar het zorgt er wel voor dat er heel erg veel informatie  in het verhaal komt. Er wordt ook heel veel gebruik gemaakt van tijdsbepalingen. Het is vaak ‘twee weken later’ of ‘de volgende maand’. In dat opzicht was het misschien beter geweest om het boek af te laten spelen binnen een kleiner tijdsbestek.

Maar al met al is dit wel een goed boek. Het is spannend en het leest lekker weg. Voor liefhebbers van romans over de tweede wereldoorlog is dit zeker een aanrader.

Beoordeling: ***

Titel: De Lege Stad
Auteur: Simone van der Vlugt
Genre: Historische Roman
Aantal pagina’s: 268 pagina’s
Uitgeverij: Ambo/Anthos B.V.

 

Advertenties

Een gedachte over “De Lege Stad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s