Reizen

Verenigde Staten | Washington

Q2 Het werd wel weer eens tijd dat ik verder ging waar ik gebleven was met mijn reis door de Verenigde Staten. Washington DC, de hoofdstad van de VS kan natuurlijk ook niet ontbreken op de route. De stad waar alle wetten en regels worden bepaald onder leiding van de president. Het is ook een gemoedelijke stad om door heen te dwalen. Het is lang niet zo hectisch als New York. En het is ook nog eens een goedkope stad qua bezienswaardigheden. De Smithsonian instellingen als de musea en de Zoo zijn gratis! De afkorting DC staat overigens voor District of Columbia. Washington is een onafhankelijk district en ligt ook niet in een van de staten. De stad ligt precies op de grens tussen noord en zuid. Men vond het beter dat er een onafhankelijk gebied bestaat waar alle wetten en regels worden bepaald. En voíla, Washington DC is gesticht.

In Washington verbleven we in dit hotel! Het Omni Shoreham hotel. In de bus werd ons al meegedeeld dat in dat hotel iedere vier jaar het inauguratiebal plaatsvindt van de President. Dat moet dan dus niet zomaar een hotel zijn. En inderdaad, wanneer we binnen stappen voel ik me in eerste instantie toch wel een beetje underdressed met mijn korte broek en verwassen t-shirt. De gigantische lobby, helemaal opgetrokken uit marmer, glanst je tegemoet. Maar ik zie al snel dat ik niet de enige ben met deze outfit. Maar het blijft evengoed een poepchic hotel met grote ruime slaapkamers. We besluiten het ook helemaal uit te buiten. We slapen uit en bestellen ontbijt op bed. Je vult dan een deurhanger in met wat je wil hebben en hoe laat ze het langs moeten komen brengen. Op het gewenste tijdstip komt er iemand aan de deur met een mooie uitklapbare tafel compleet met wit damast tafelkleed. Hier staat alles op uitgestald. Het is uiteraard te veel, maar een uitgebreid ontbijt via roomservice kan ik weer van de bucketlist afstrepen.

Smithsonian Zoo

Natuurlijk hebben we niet de beschikbare tijd in het hotel rondgehangen. We hebben ook nog wat gedaan en gezien. Alle must-see bezienswaardigheden liggen bij elkaar en zijn makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Ons hotel ligt op loopafstand van de Smithsonian Zoo. Vanwege logistieke redenen is dat onze eerste stop op de lijst. De eerste avond bezoeken we de dierentuin. Rond half zes komen we hier aan. De Zoo is tot 20.00 uur geopend lezen we in onze reisgids, dus dat moet goed komen.

De toegang is overigens helemaal gratis. Een plattegrondje kost $ 3,00, maar die hoef je natuurlijk niet verplicht aan te schaffen. De vriendelijke mevrouw aan de kassa wijst ons wel nog op het feit dat de binnenverblijven om 18.00 uur sluiten. We hebben dus nog een half uur om die te bekijken. We maken snel een plan van aanpak. De enige reden waarom we naar de dierentuin wilden was dat ze daar pandaberen hebben en die zitten in zo’n binnenverblijf. Dus in hoog tempo naar de pandaberen, waar we nog net op tijd aankomen om een glimp van ze op te vangen. De rest van de tijd lopen we op ons gemakje door het park, dat niet zo heel groot is. Veel zien we niet, omdat veel dieren in binnenverblijven vertoeven. Maar waar we voor kwamen hebben we wel gezien. Overdag is dit een goede optie om te bezoeken. Het park is niet groot en oogt schoon.

W1
Washington Monument

Old trolley tours

Je kunt in Washington makkelijk met het openbaar vervoer reizen. Als toerist heb je nog een andere optie: Old Trolley Tours. Met een oude tram rij je een vaste route door de stad. Het werkt volgens het bekende ‘Hop on hop off’ principe. Op verschillende haltes kun je in en uitstappen. Tijdens de rit vertelt de chauffeur je alles wat je moet weten over bepaalde plekken. In Washington heb je drie verschillende lijnen, de groene, oranje en de rode. Je kunt een dagkaart kopen die geldig is voor alle lijnen.

Ons hotel ligt in de groene zone en de dichtstbijzijnde halte ligt vlakbij het hotel. Als we instappen, worden we begroet door een overenthousiaste chauffeuse die met een grote glimlach graag onze entree bewijzen in ontvangst neemt. Heerlijk overdreven Amerikaans! We zijn de enige die instappen en hebben nu dus een soort van privé rondleiding. De chauffeuse vertelt ons vol overgave over wat we langs de route zien en hoe het Trolley systeem werkt. We rijden door Ambassey Row, waar blijkt dat ze behoorlijk geoefend heeft op welke ambassade waar ligt. In sneltreinvaart wijst ze links en rechts de verschillende ambassades aan van de verschillende landen. Ze heeft er in ieder geval lol in en zo’n ritje is daardoor alles behalve saai. Als we overstappen op de verschillende lijnen, blijkt dat alle chauffeurs ook een cursus entertainment hebben gevolgd.

Het Witte Huis en de Mall

We besluiten uit te stappen bij de halte voor het Witte Huis. We komen terecht aan de achterzijde van het huis van de president. We voegen ons bij de rest van hobbyfotograven om een leuk kiekje te maken voor het thuisfront. Dan lopen we naar de voorkant. Dat is nog even wandelen, maar dan heb je ook wat. Ook hier wordt even een fotoshoot ingelast. Dan overwegen we nog om te voet naar de Mall te lopen, maar besluiten toch weer naar de trolley halte terug te gaan. Dat bevalt toch een stuk beter. Inmiddels is de temperatuur ook al behoorlijk gestegen en rustig zitten is een stuk aangenamer. Via de groene lijn komen we uit bij het Visitor’s Centre. Hier komt de groene lijn samen met de oranje lijn. We stappen hier over. De oranje lijn rijdt rondjes langs the Mall. Het stuk waar alle belangrijke monumenten en musea liggen.

W3
Lincoln Memorial

We passeren het oerlelijke FBI gebouw en komen dan in de buurt van Union Station. Het is inmiddels lunchtijd en de inwendige mens heeft dringend wat nodig dus stappen we hier uit. Union Station is meer dan alleen maar een treinstation. Een compleet winkelcentrum en een hele hoop restaurantjes zijn binnenin gevestigd. Er is ook een foodcourt, waar we bij de Subway een broodje halen. Het Capitool ligt praktisch naast het station, dus lopen we daarnaartoe. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de gehele Mall met middenin de welbekende obelisk, het Washington Monument. Met de trolley en afwisselend met de benenwagen verkennen we de rest van de Mall. Rondom de Mall liggen de verschillende musea, zoals Natural History Museum en het National Aircraft en Space museum. Vrijwel alles is van het Smithsonian Institute, dus gratis toegang. Wij hebben daar de tijd niet voor,  maar je kunt hier best een dagje vertoeven. Wij houden het bij de verschillende oorlogsmonumenten en het Lincoln Memorial.

W2
Arlington Cemetery – Graf JF Kennedy

Rest ons nog één stop op ons lijstje. Hiervoor kunnen we bij het Lincoln Memorial overstappen op de rode lijn van de Trolley route. Deze Trolley brengt je naar Arlington Cemetery. De militaire begraafplaats waar John F. Kennedy en zijn familie zijn laatste rustplaats heeft. Inmiddels loopt het ook al tegen het einde van de middag. De trolley’s rijden maar tot 17.00 uur en we willen graag nog het rondje afmaken. We gaan met de Trolley dus weer terug naar ons hotel. Tegenover het hotel bij ‘Open City’ eten we nog wat. We zagen eerder al dat daar een behoorlijke rij mensen stond om binnen te mogen. Dus daar zullen ze wel goed eten hebben was onze conclusie. Die conclusie bleek juist. Ik heb genoten van mijn pan mosselen. Ik geniet ook nog een laatste nachtje in het super de luxe hotel. Dan reizen we weer verder richting de zuidelijke staten.

Advertenties

Een gedachte over “Verenigde Staten | Washington

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s