Reizen

Verenigde Staten | Gettysburg en de Amish

Vorig jaar maakte ik een reis door de oostkust van de VS en Canada. Ik begon in New York om vervolgens via Boston naar Canada te rijden. Hier bezocht ik de steden Québec, Montréal, Ottawa en Toronto. Laatste stop voor ik de VS weer binnen kwam was Niagara Falls.

Vanuit Niagara Falls steken we de grens weer over naar de VS. Vanaf ons hotel naar de grens is slechts vijf minuten met de bus. Maar we staan nog een uur stil in een file voor de grens. We zitten niet in de enige bus die de grens over wil. Een straf is het niet, we hebben wel nog een mooi uitzicht op de watervallen.

We komen de VS weer binnen in de staat New York. We rijden een tijdje over de snelweg en rijden dan binnendoor langs typisch Amerikaanse stadjes met veelal namen met Nederlandse invloeden. Zoals bijvoorbeeld Batavia. We rijden door het landbouwgebied richting de staat Pennsylvanië. We volgen de Susquehannarivier steeds meer naar beneden.

Gettysburg

In de middag stoppen we in Gettysburg. Dit was tijdens de burgeroorlogen één van de grootste slagvelden. We kijken even rond in het bezoekerscentrum en rijden dan door het gebied. Er loopt een route door het gebied, waarbij je alle belangrijke monumenten en plekken aan doet. Als je hier echt geïnteresseerd in bent, kun je hier best een dag voor uittrekken.

GB_VS
De slagvelden bij Gettysburg

Vanuit Gettysburg rijden we door naar York. Een klein dorpje, waar eigenlijk niet veel te doen is. Hier zullen we de nacht doorbrengen. Het is een prima overnachtingsplaats. Het ligt midden in het Amish gebied, waar we de volgende dag meer van gaan ontdekken.

De Amish

Het Amish volk is bekend om het feit dat zij volledig leven volgens oude standaard, geheel zoals het volgens hen volgens de bijbel zou moeten. Geen nieuwerwetse dingen. Dus geen elektriciteit en geen automatische voertuigen. Mannen verdienen de kost, de vrouwen zorgen voor het huishouden. Helemaal terug naar de middeleeuwen.

In Lancaster bezoeken we een Amish museum. We worden rondgeleid door een ex-Amish vrouw. Ze vertelt over haar leven als Amish en wat voor invloed het op haar heeft gehad. We worden rondgeleid door een traditioneel huis. En daar is inderdaad geen stopcontact te vinden. Er is een houtkachel die dient als fornuis en in de woonkamer staan harde houten banken. Het blijft toch wel een beetje raar om te zien dat er mensen zijn die er echt bewust voor kiezen zo te leven. We bevinden ons dan wel in een museum maar de Amish leven ook daadwerkelijk zo. De mensen die er werken zijn ook echt Amish mensen, alleen niet zo heel streng. Want de echte Amish die praten niet met buitenstaanders. Sterker nog, doe je dat toch dan ben je je familie kwijt.

Amish
Een Amish wagen bij het museum. Zo zie je ze op de openbare weg met paard ervoor.

Buiten in de tuin zien we nog enkele attributen die gebruikt worden in het dagelijks leven. De stal met wat vee, een moestuintje. Diverse landbouwmaterialen. We zien een schooltje en in het traditionele winkeltje kun je zelfgemaakte dingetjes en de onvermijdelijke toeristische dingetjes kopen. Ook staat er een wagen opgesteld om te bekijken. Een wagen waar een paard voor moet. In plaats van een auto vervoeren zij zich daarmee. In de tijd dat we in dat gebied zitten zien we inderdaad een paard en wagen over de openbare weg rijden.

Na het museum rijden we nog door het gebied zelf. Het is voornamelijk landbouwgebied. We stoppen bij een boerderijwinkel. Weliswaar van een echte Amish familie, maar zij zijn niet zo streng en ontvangen ons hartelijk met zelfgemaakte pretzels en limonade. Tegenover de weg zien we een Amishman achterop een ploeg die getrokken wordt door paarden de grond om ploegen. Dat loopt hier echt allemaal op echte paardenkracht.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s